Svet divokých mačiek. Kto ohrozuje snežného leoparda?

Irbis žije v odľahlých oblastiach vysočiny. Málokedy klesne pod 1400-1500 metrov nad morom, stúpa k lovu až 6000 metrov. Bolo to na tejto úrovni, že výskumníci všimli leopard. Kto vie, možno túto výšku a nie limit, pretože o týchto divokých mačkách sa vie veľmi málo.

V Rusku tvoria leopardi niekoľko stabilných skupín v horách Altaj a Sajanov. Iris uvedená v Červenej knihe zostala len málo: asi 30 - 40 jednotlivcov v Altaj, 15 v Burjatsku a približne 30 v Tuve. Pre každého predátora si všimli výskumníci prírody špeciálny pas, v ktorom sú uvedené charakteristiky a špeciálne znaky.

V posledných rokoch vedci pozorujú zvieratá aktívnym využívaním lapačov umiestnených v blízkosti horských chodníkov. Médiá nedávno informovali, že na území Národného parku Salyugem sa „chytilo“ niekoľko nových zvierat, ktoré sa predtým nikdy nevideli.

Rusko získalo len najsevernejší okraj biotopu snežných leopardov, ktorý pokrýva 1-2% svetovej populácie snehovej mačky. Mimochodom, snežný leopard je rusky hovoriaca variácia turkického slova, čo je presne to, čo sa prekladá: snehová mačka.

Snehové leopardy sa nachádzajú v 12 krajinách, medzi nimi okrem Ruska, Číny, Bhutánu, Nepálu, Indie, Pakistanu, Afganistanu a Mongolska. Približne 60% svetovej populácie týchto krásnych a mocných zvierat žije v Číne.

Podľa výskumníkov celkový počet snežných leopardov vo voľnej prírode na celom svete nepresahuje 3 500 - 4 000 osôb a toto číslo sa znižuje. V zoologických záhradách sa nachádza niekoľko stoviek mačiek.

Irbis nie je len dobyvateľom skalnatých vrcholov a prechádza. Je to vynikajúci lovec a je na vrchole potravinovej pyramídy. V snahe o korisť, leopard je schopný urobiť nádherné dokončovacie skok na vzdialenosť 6 metrov.

Predpokladá sa, že chvost, trikrát dlhší ako zvyšok tela, zvieratá získané v procese evolúcie práve pre také úžasné skákanie schopnosti. Vyvažovač však nie je jediným použitím chvosta. V divokej zime slúži ako teplý a hustý šál, ktorý chráni pred vetrom a mrazom.

Počet snežných leopardov je indikátorom blaha celej fauny vysočiny. Ak sa darí snežnému leopardovi, znamená to, že bezpočet ďalších druhov sa darí.

Bohužiaľ, tento vzorec upravujú ľudia. Na konci 20. storočia, keď nekontrolovaná rybárska slučka prekvitala v Altaj, skupina zvierat na rieke Argut bola takmer úplne zničená.

Nelegálny lov s drôtenými slučkami je dnes hlavnou hrozbou pre ruského leoparda. Nie vždy pasce kladené na leoparda, často na pižmo. Ale drôt je lacný materiál, takže slučky sú často hádzané a zostávajú na horských trasách mnoho rokov.

Na jar roku 2016 sa mačiatka Vity, prvej fenky snežného leoparda, fotografovali zamestnancami prírodnej rezervácie Altai s pomocou kamerovej pasce, dostali do náčinia na pižmoch. Snažila sa ich vytiahnuť, mačka škrtila a jedla mláďatá a potom padla do samotnej slučky a zomrela.

Druhá hrozba pre leoparda pochádza aj z ľudí. Na vysokých horských pastvinách Tuva sú bežní pastieri a leopardi. Zásobovanie predátormi sa znižuje. Vzhľadom na otepľovanie klímy a ďalšie príčiny voľne žijúcich kopytníkov sa stáva menej, preto leopardi venovať pozornosť domácich stád. Hovädzí dobytok im pripadá prístupná korisť. Ale pastieri, chrániaci dobytok, bezohľadne strieľajú irbis, nie šetriace, v odvetných činoch za minulé útoky, dokonca aj pri príležitostných stretnutiach.

Pre pytliactvo ruské právne predpisy stanovujú administratívne alebo trestné sankcie. Štruktúry životného prostredia „kupujú“ pokojnosť pastierov a platia kompenzáciu za stratené hospodárske zvieratá. Pomôžu tieto opatrenia zachrániť leoparda pre našich potomkov?


Loading...

Zanechajte Svoj Komentár